Communicatie Training

Communiceren is een vak apart

Tijdens je loopbaan kom je veel momenten tegen waarop het belangrijk is om goed en duidelijke te kunnen communiceren. Goed communiceren is niet perse iets dat je uit jezelf moet kunnen, het valt gelukkig te leren. Communicatieve vaardigheden kan je opdoen tijdens een communicatie training. Deze trainingen komen in allerlei vormen en maten, en zijn daarom af te stemmen op wat jij graag wilt oefenen.
Bijvoorbeeld
Op het werk ontstaan wel eens situaties waarin je iemand slecht nieuws moet geven. Stel je voor dat je iemand moet ontslaan. Je vind het zelf heel vervelend en moeilijk om dit nieuws te moeten brengen, dus begin je een heel verhaal over hoe goed je collega zijn werk heeft gedaan. Ondertussen wordt de persoon tegenover je ontzettend zenuwachtig. Op het moment dat je het slechte nieuws eindelijk brengt is de spanning bij je collega zo ontzettend hoog opgelopen dat er een woede-uitbarsting volgt. Het hele gesprek was een nare ervaring en je collega loopt je kantoor uit, zonder te luisteren naar wat je verder te zeggen hebt. Dit had natuurlijk anders kunnen verlopen, als je het slechte nieuws niet tot het einde had bewaart. De communicatieve vaardigheden voor een slecht nieuws gesprek kan je leren, door er tijdens een communicatie training mee te oefenen.

Welke trainingen zijn er?

Een slecht nieuws gesprek voeren is niet de enige communicatieve vaardigheid die je kan leren. Zo is er ook een communicatie training om te leren onderhandelen. Het leert je hoe jij het beste uit je onderhandelingen kunt halen terwijl je de verstandhouding goed houdt. Een andere belangrijke vaardigheid is feedback geven. Het geven van feedback wordt nog wel eens onderschat. Stel iemand presenteert een nieuw idee aan jou en vraagt vervolgens naar je mening. Jij geeft een opsomming van alle dingen die jij anders zou doen. Want zeg nou eerlijk, alle dingen die al goed zijn hoeven niet veranderd te worden toch? Je collega voelt zich aangevallen in probeert al je kritiek te weerleggen. Het leuke idee eindigt uiteindelijk in de la en het is de onderlinge verstandhouding niet ten goede gekomen. Zo zijn er talloze andere voorbeelden waarbij slechte communicatie vervelende gevolgen kan hebben. Andere belangrijke vaardigheden die je kan trainen zijn bijvoorbeeld beïnvloeden, coachen, omgaan met waarstand, beoordelen, time management en ga zo maar door. De lijst is lang.

Waarom een training?

Een communicatie training is niet alleen goed voor je eigen vaardigheden, het is belangrijk voor je bedrijf. Slechte communicatie tussen collega’s resulteert vaak in slechte verstandhoudingen en een vervelende werksfeer. Dit heeft uiteraard een effect op de motivatie en samenwerking op de werkvloer. Situaties die ontstaan door slechte communicatie kunnen worden voorkomen door de juiste vaardigheden te trainen.

Hoe werkt zo’n training?

Tijdens een communicatie training zijn er altijd een aantal vaste stappen die doorlopen worden. Je deelt je ervaringen met de groep en een ervaren trainer die op dat moment aanwezig is. Dit is een moment waarin mensen verhalen uitwisselen en elkaar een beetje leren kennen. De situaties zijn meestal herkenbaar en worden collectief besproken. Op ieder moment kunnen er vragen worden gesteld waarop vaak samen een antwoord wordt gezocht. Dan worden er een aantal scenario’s gegeven of bedacht die je kan gaan oefenen. De trainer geeft tijdens de training ook een theoretisch onderbouwing en bijvoorbeeld een stappenplan of tips die je kunt gebruiken bij het oefenen. Belangrijk is dat je alle verschillende reacties een keer ervaart, zodat je leert om op een goede manier te reageren. Uiteindelijk vat je samen wat je die dag hebt geleerd en schrijf je een aantal punten voor jezelf op waar je in het vervolg aan wilt werken. Nu is het aan jou om je vaardigheid ook daadwerkelijk te gebruiken.

Lijkt deze communicatie training u iets?

Ontstaat er wel eens een miscommunicatie en zijn er communicatieve vaardigheden waar jij of je team aan wil werken? Vul dan het contact formulier in en ontvang informatie over het trainingsaanbod. Zo vind je de communicatie training die het beste bij jou en je bedrijf past.

.