Ondernemend gedrag

Meer doen dan alleen op je bureaustoel zitten

Werken bij een klantenservice geeft je een aantal taken die je standaard elke  dag moet doen. Natuurlijk kan je iedere dag zonder problemen gewoon netjes doen wat er van je verwacht wordt. Nu kan je ook net een stapje verder gaan! Zeker als je ambities hebt om hogerop te komen, is het erg belangrijk proactief te zijn en altijd net een stukje meer te doen dan wat van je verwacht wordt. Zo maak je een goede indruk en laat je zien oog te hebben voor wat er gedaan moet worden.

Overkoepelend

Wat ondernemend gedrag inhoudt, verschilt ontzettend per vakgebied en beroepsuitoefening. Over het algemeen draagt het bij aan de mogelijkheden van een bedrijf om zich verder te ontwikkelen. Werknemers oefenen hier grote invloed op uit. Ondernemend gedrag is zelfs één van de dingen waar het meest op gelet wordt tijdens sollicitaties. Je moet dus meer kunnen dan alleen doen wat er van je gevraagd wordt. Dit kan erg lastig zijn als je niet weet waar je moet beginnen. Gelukkig is er nu hulp!

De basis

Ondernemend gedrag bestaat uit veel verschillende compartimenten. Dingen die je erg vooruit kunnen helpen zijn het beschikken van kennis over de recente ontwikkelingen in je werkomgeving en over jezelf. Kom erachter wat de verhoudingen zijn op de werkvloer, waar je collega’s goed in zijn en naar wie je toe moet voor welk idee of probleem. Dit is de basiskennis die je nodig hebt om ondernemend gedrag te vertonen bij de klantenservice.

Ondernemende mensen

Het zal je ook erg vooruit helpen als je weet wat kenmerken zijn van ondernemend gedrag en eigenschappen zijn die bij een ondernemend persoon passen. Ten eerste is het belangrijk dat je je verantwoordelijkheid leert te nemen. Dat je zelfstandig leert zijn. Zelfreflectie helpt je om te kunnen onderscheiden wat wel en niet goed gaat, maar het is ook erg handig als je feedback kunt ontvangen van anderen. Met initiatieven durven nemen en je creativiteit laten stromen, kan je stappen vooruit leren maken!

Stap één

Ten eerste is het dus erg belangrijk om goede kennis te hebben van je werkomgeving – de klantenservice. Wat wordt hier van jou verwacht en wat is er nog meer nodig? Wat zijn taken die niemand oppakt, die wel zouden moeten gebeuren? Je leert een beeld schetsen van je werkomgeving en jouw rol hierin. Voor jouw rol in het geheel is het belangrijk om te weten wat jouw sterke en zwakke punten zijn. Waar jouw verbetermogelijkheden liggen. Pas als je van de hele situatie een compleet plaatje kan maken, kan je proactief hierop reageren.

Stap twee

Nu je een duidelijk plaatje hebt gemaakt van hoe de situatie is, kan je langzaam gaan onderzoeken hoe je het plaatje graag zou willen hebben. Welke veranderingen er mogelijk zijn. Hoe verbeter je de huidige situatie zoals die nu is? Innovatie begint hier. Er zijn altijd dingen die beter zouden kunnen. Je leert kritisch nadenken over wat deze dingen zijn en hoe jij eraan kan bijdragen dat er iets verandert.

Stap drie

Het plaatje is af, tijd om iets te gaan doen. Je leert initiatieven nemen en proactief reageren op situaties. Jij bent de eerste die ideeën inbrengt voor innovatie van bijvoorbeeld de werkmethode. Je ziet als vanzelf een taak die niemand op zich neemt en regelt dat het gedaan wordt. Je wordt geprezen op je ondernemend gedrag. Dit is niet alleen fijn voor het moment zelf; er is namelijk zelfs uit onderzoek gebleken dat je carrièreloop voor een groot deel wordt bepaald door je ondernemend gedrag. Ondernemende werknemers zijn succesvoller!

Wat houdt het in?

Gelukkig hoef je nog niet alles te weten over ondernemend gedrag en valt dit te leren. Vooral als het gaat om je ideeën formuleren en onderbouwen in gesprekken of discussies, zal je veel tools leren die je kan meenemen naar de klantenservice. Hiervoor leer je de logische redeneringen achter je ideeën uitzoeken en hoe je die het beste kan overbrengen op anderen. Je eigen standpunt kan je rustig en formeel toelichten. Je leert meer over jezelf, zodat je je eigen vaardigheden in verhouding met een bepaalde taak goed leert inschatten. 

Het is de moeite waard

Nu merk je misschien dat er veel meer aan ondernemend gedrag vastzit dan je eigenlijk had verwacht. Om echt te leren ondernemend te zijn, zal je wel wat tijd en moeite in moeten steken. Dit is het echter 100% meer dan waard. De resultaten die je zal krijgen, zullen zeker de moeite waard zijn geweest. Word jij de nieuwe carrièretijger bij de klantenservice? Het begint allemaal met ondernemend gedrag!

.